Memorialul Lincoln

Abraham Lincoln - unul dintre cei mai respectați președinți din istoria Statelor Unite, pentru că a semnat actul prin care abolea sclavia în toate statele confederației de la vremea respectivă. Unul dintre președinții SUA care au plătit cu viața drumul pe care au dus frământata uniune de state.

Ca și în cazul celorlalți președinți, discuțiile privind ridicarea unui monument care să îl comemoreze au durat mult, astfel că Memorialul Lincoln a fost deschis abia la 60 de ani de la asasinarea lui. Chiar și așa, au reușit să marcheze momentul aducându-l la inaugurare pe singurul fiu al lui Lincoln rămas în viață (în vârstă de 80 de ani). Dar cum soarta e uneori ironică, au și feștelit momentul segregând pe culori spectatorii (evident, cei de culoare mai în spate) iar singurul vorbitor afro-american nu a fost lăsat să stea pe podium cu ceilalți invitați la ceremonie. Că doar sclavia fusese abolită. Aia cu suntem cu toții egali indiferent de culoare a venit mai târziu. În unele locuri nici măcar acum. Trist. Cumva s-au redresat pentru că  Martin Luther King a rostit pe treptele monumentului celebrul discurs cu "Am un vis" și tot acolo s-a desfășurat spectacolul de investire a președintelui Obama.

Spectacolul de la investire a Președintelui Obama
Spectacolul de la investire a Președintelui Obama

Ca la orice monument, proiectele prezentate au fost multe și diverse: o piramidă egipteană, un templu mayaș, altul a venit cu o chestie ca un tort de nuntă oltenească unde vrei să arăți vecinilor că ești cu dare de mână. A câștigat, slavă Domnului, o copie a Partenonului din Atena, locul nașterii democrației în care Lincoln crezuse. Iar simbolismul monumentului nu se oprește aici.

Ca să înglobeze cât mai mult din uniune, marmura folosită a fost adusă din mai multe state (statuia lui Lincoln e din marmură din Georgia). Cele 36 de coloane dorice (nu, nu știam din capul meu care e diferența dintre dorice și ionice, dar m-am uitat pe net, doricele sunt mai pe simplitate, închei coloana cu un bloc dreptunghiular mai lat și aia e, la ionice și corintene e cu floricele, decorații și linii curbe) deci cele 36 de coloane DORICE care susțin tavanul reprezintă cele 36 de state ale confederației la momentul asasinării lui Lincoln (au și numele statelor scris deasupra lor, plus anul în care s-au alăturat Statelor Unite). Treaba e că 60 de ani mai târziu, nu mai erau doar 36 de state, se ajunsese la 48 iar arhitecții au zis să înglobeze treaba asta scriindu-le pe frontispiciu, tot deasupra coloanelor... care? Bravo. DORICEEEE.

 Însă povestea cu ups, au mai apărut niște state noi și nu avem coloane suficienteeeee s-a repetat mai târziu, când monumentul era gata, nu se mai putea modifica dar în uniune au intrat Alaska și Hawaii. Și zău că e păcat să nu zici nimic tocmai de niște state atât de exotice. Bine, le punem o placă pe jos în fața monumentului, aia e, nu avem unde să le mai scriem și pe astea, au venit la spartul târgului, atât avem, atât dăm.

Atât pereții monumentului, cât și coloanele sunt înclinate ușor în interior ca să se vadă frumos și simetric de la distanță. Bine că nu am știut asta înainte să intru că naiba mai urca până acolo!

Statuia lui Lincoln din interior este absolut spectaculoasă. Nu. Gândiți-vă așa la ceva spectaculos. Da. Aia. E de 100 de ori mai spectaculoasă decât la ce v-ați gândit. Detaliile, îmbinările perfecte, liniile – numai italienii puteau scoate așa ceva. Statuia a fost proiectată de un arhitect pe nume French (coincidență) și sculptată de 6 italieni din New York care –de reținut!- au refuzat să își scrie numele (chiar și discret) pe undeva la baza statuii. Mai globalizare decât să comemorezi un președinte american făcând o statuie proiectată de unul pe care îl cheamă French și realizată de niște italieni ca să fie plasată într-un monument desenat de unul Bacon (!), care îl imită pe unul grecesc, nu există.

Revenim la statuie. French l-a studiat pe Lincoln câțiva ani ca să ajungă la forma finală a proiectului. Pentru că era de părere că mâinile, ca și fața, sunt de o importanță deosebită ca să reliefeze personalitatea omului, a optat ca ele să reflecte principalele două trăsături ale stilului de conducere ale lui Lincoln: pe una din mâini a strâns-o într-un pumn (simbolizând voința puternică a președintelui de a ieși victorios în război), iar pe cealaltă a lăsat-o relaxată (simbolizând bunătatea și căldura).

Pentru că nu s-au mulțumit cu explicația asta, unii au făcut cum făceam noi în facultate, când căutam să depistăm ce sensuri ascunse a vrut să spună autorul, când bietul autor nici nu se gândise la așa ceva. Prin urmare, unii au fost de părere că mâinile lui Abraham Lincoln simbolizează literele A și L (mai relaxat) în limbajul semnelor – teorie calificată drept un mit fără fundament de cei care administrează monumentul.

Așa că rețineți-o pe aia cu determinarea și bunătatea.

În spatele statuii lui Lincoln și pe părți sunt citate din discursurile sale. Dar cum și ei au avut probleme să găsească niște constructori serioși, pe unul din citate l-a zbârcit un muncitor care în loc de "Future" a scris "Euture". Norocul că sunt literele asemănătoare și au șters bățul de jos cu albișor. Cică se vede dacă ești cârcotaș și genul ăla de îl inviți pe la tine și când nu te uiți dă cu degetul pe deasupra ușii să vadă dacă ai șters praful și acolo. Eu nu am văzut, deci trageți voi concluzia despre ce caracter am. Sau cât de potrivite îmi sunt dioptriile astea la ochelari. 

Unul din lucrurile uimitoare la Memorialul Lincoln e că 40% din el e pe dedesubt. Destul de recent, în timpul unor renovări (că vedeți că și acum renovează scările și baza coloanelor ... care?? DORICEEEEE), s-a descoperit că subsolul monumentului are trei etaje și se sprijină pe 122 de coloane (astea nu mai sunt nicicum, ci simple) deoarece la vremea construcției, pe acolo era zona de inundații a râului Potomac. Deocamdată subsolul nu se vizitează dar autoritățile intenționează să îl deschidă la un moment dat, după consolidare.

Vedere din Lincoln Memorial spre Lincoln Reflective Pool
Vedere din Lincoln Memorial spre Lincoln Reflective Pool

De știut și că monumentul a fost lovit în al doilea război mondial. De cine? De americani. Maeștri. Practic a apăsat unul pe un buton greșit la instalația antiaeriană din capitală și proiectilele s-au dus direct în fațada monumentului. No comment.

Mai reținem și că Lincoln nu este înmormântat aici. Mormântul lui e în Illinois. Acesta e doar monumentul comemorativ.

Este deschis non-stop (cred eu pentru că nu îl pot închide, că nu au cum îi pune uși că strică tot) și mai important, mai ales pentru sărăkiile ca mine, e gratis (deja v-ați dat seama că numai de astea mă lipesc, la mocangeală). Și la ăsta măcar nu vă trebuie nici bilete, nici programare. E (la) liber. Așa cum a vrut Lincoln.