Alexandria

Alexandria. Teleorman.

Nu. Glumesc. Alexandria, Virginia.

Terenul pe care se află acum Alexandria (în continuare zic de aia de Virginia) a fost dăruit de guvernatorul de Virginia unui căpitan britanic de vas în semn de recunoștință că adusese vreo 120 de oameni să locuiască acolo. Atâta s-a bucurat căpitanul că a primit terenul că la mai puțin de o lună a gândit că iese mai în câștig dacă îl dă pe 600 de livre de tutun unui scoțian, John Alexander, în cinstea căruia a fost dat și numele orașului. Englezul s-o fi zgâriat pe ochi. Dar aia e. Bătuse palma. Scoțianul, om strângător și bun afacerist, avea plantații de tutun de o parte și de alta a Potomacului (practic, râul Teleorman local) și era interesat să se extindă cât poate.

Pentru că treptat producția de tutun și cereale (grâu și cânepă, hăhăhă) s-a extins, localitatea s-a dezvoltat devenind oraș-port de intrare în SUA dar și unul dintre cele mai mari târguri de sclavi din țară. Că cineva trebuia să muncească plantațiile. Inclusiv pe cele de bumbac din Louisiana unde erau expediați.


Cu mărfurile intrate prin orașul-port au venit și imigranți. Scoțieni, irlandezi, englezi și italieni. Diversitatea rasei caucaziene e și acum prezentă în zecile de taverne de pe promenada râului Teleorm... ăăăă... Potomac.

Orășelul s-a dezvoltat inclusiv industrial, având printre altele și o fabrică de torpile marine, acum transformată în... centru expozițional de artă. Drăguț, nu?

În prezent este un "oraș-dormitor" pentru cei care lucrează în Washington DC, unde ajungi de voie cu mașina sau transportul în comun. Dormitor-dormitor, dar casele sunt adevărate bijuterii. Cele din centrul vechi au toate la intrare felinare cu flacără alimentată la gaz. 


Apropo de centrul vechi, acesta a fost al treilea "district istoric" declarat în SUA. Districtele istorice sunt zone sau cartiere recunoscute și protejate pentru importanța istorică, arhitecturală sau culturală, cu o concentrație de clădiri valoroase care sunt conservate și protejate. Mai precis, mai ușurel cu aerul condiționat, farfuriile de tv satelit și rufe atârnate pe balcon.


Nu întotdeauna construcția caselor a fost așa, idilică. Pe la 1830, unul dintre proprietarii a două case învecinate (dar nelipite între ele) s-a enervat atât de tare pe căruțele care încercau să treacă pe aleea dintre casele lui și pe bețivii care o foloseau pe post de toaletă sau dormitor public încât a decis să mai construiască... o casă între cele două învecinate. Practic, să închidă aleea dintre cele două proprietăți și să îi dea forma unei locuințe ai cărei pereți interiori să fie... pereții exteriori ai caselor din stânga și dreapta.


 În prezent aceasta este una dintre cele mai mici spite houses (case făcute din mânie, termen folosit pentru a descrie o casă construită sau modificată intenționat într-un mod neobișnuit sau incomod, uneori ca răspuns la un conflict sau la o situație disfuncțională cu vecinii sau cu autoritățile locale. Da, în SUA sunt vreo câteva, inclusiv la Boston și la New York, mă întreb câte or fi în România). 


Casa din Alexandria, lată de vreo 2 metri, e locuită (fotografiile sunt de pe net) și se spune că pereții din sufrageria de la parter păstrează încă urmele roților de căruță hârșâite de ei, spre furia proprietarului celor două case învecinate. 


Cu sau fără urmele de roți, a creat o atracție turistică la același nivel cu pub-urile irlandeze.

Și pentru că tot m-am aflat în Virginia, uite și câteva aspecte care să particularizeze statul:

  • Are motto-ul Sic Semper Tirannis – Astfel Întotdeauna Tiranilor. (Nu, nu l-am tradus eu, că eu m-am dus la reexaminare la latină în facultate, m-a ajutat un prieten de-al meu mai nou, Chat GPT). Motto-ul e asociat cu rezistența împotriva tiraniei și opresiunii. A fost strigat inclusiv de asasinul lui Lincoln după ce i-a întrerupt nefericit piesa de teatru la care se uita liniștit.
  • Este statul unde s-au inventat frățiile (alea de la colegii), s-au născut cei mai mulți președinți ai SUA (opt, i se mai spune și statul "Mamă a Președinților"), unde s-a serbat prima Zi a Recunoștinței și unde s-a lansat moda de a alerga în pielea goală la evenimente sportive în semn de protest. Ați fost atenți la început că Alexandria exportă cânepă? E, o fi de la aia. Mă rog, e și cald pe aici uneori și, în funcție de cum arată maratonistul, unii spectatori nu se simt deranjați. Dimpotrivă.
  • Este statul cu cele mai multe vanity plates. Adică plăcuțe personalizate la mașină. Din 10 plăcuțe personalizate, 1 vine din Virginia. Da, cineva a stat să numere, că nu numai cercetătorii britanici nu au somn ca să afle de ce țânțarii femelă sug mai puțin sânge și se împerechează mai puțin dacă le pui melodii ale lui Skrillex în tranșe de 10 minute comparativ cu țânțarii femelă care sunt lăsate în treaba lor (studiu real, căutați pe net).

Și nu în ultimul rând, dar am lăsat la urmă ca să rămâneți cu informația asta care e vitală ca să supraviețuiți în SUA:

  • În statul Virginia este ilegal să gâdili femeile.

Mike drop